RYTTAREN OCH HÄSTEN

 

Hästen behöver vara lösgjord i kroppen för att vi ska kunna bygga upp hästens muskler på rätt sätt. För att vi ska kunna få hästen lösgjord fysiskt måste den först ha rätt mental inställning och känna sig trygg och motiverad. Den måste vara mentalt lösgjord. Om hästen är spänd använder inte hästen sin rörelsemekanik på rätt sätt vilket disponerar för skador i framtiden.

Hur ska vi uppnå mental lösgjordhet hos hästen? För det första behöver hästen  få känna sig trygg med den som hanterar och mentalt förberedas för uppgiften. Denna förberedelse börjar redan när du kommer till stallet. Din egen stress smittar av sig till hästen.  Lugna rörelser, ditt kroppsspråk tillsammans med lugn andning har positiv inverkan på hästen.

Vi själv behöver sträver efter att vara "mentalt lösgjorda". Vi sänder ut massor av signaler hela tiden även om vi inte tycker vi visar det. Hästen känner lätt av aggressivitet, stress och självklart även glädje. Hästen är expert på att lyssna av oss och gör det hela tiden.

Vi ryttare behöver arbeta med och ta ansvar för vårt eget mående och fysik för att vara en bra ledare för hästen. Vi kan hela tiden sträva efter att hitta vår balans, både inom oss och i vår ryttarsits.